En dan … is er koffie! Tenminste, als je Senseo koffie-apparaat niet stuk is. Want dan … moest je naar de Senseo Only-middag. Een extra repareerbijeenkomst van Repair Café Utrecht-Oost met de populaire Senseo in de hoofdrol. In de regel zijn allerlei kapotte spullen welkom voor reparatie, maar zaterdag 15 november kreeg dit apparaat voorrang. Dit vanwege november als landelijke Senseo-reparatiemaand, een idee van de Stichting Repair Café Nederland. Die wil onder deze noemer de niet of moeilijke repareerbaarheid van sommige (elektrische en elektronische) producten aan de kaak stellen en fabrikanten een signaal afgeven: neem je verantwoordelijkheid, produceer duurzaam. Maak dus repareerbare producten. De Senseo is, volgens ervaringen in de Repair Cafés, een berucht voorbeeld van een lastig te repareren apparaat. Stichting Repair Café Nederland legt fabrikant Philips deze novembermaand dus over de knie.

Senseo-parade
Al vóór 14.00u, aanvangstijd van de Senseo Only-middag staan drie Senseo-bezitters te popelen om geholpen te worden bij de reparatie van hun apparaat. Gestaag volgen er meer. De parade die ontstaat, geeft een beeld van de productontwikkeling die de Senseo heeft ondergaan. Het eenvoudige ‘klassieke’ model in de vorm van een lichtgebogen buis. De geavanceerdere versie met melkopwarmer. Van recentere datum: de hoekige Senseo. Net een espressoapparaatje.
De klachten zijn divers: de vergrendeling van het paddeksel is kapot, het water wordt niet warm, het apparaat lekt, het lampje knippert maar het apparaat doet verder niets. Ook: “Hij zet geen lekkere koffie”. Aan dit laatste kunnen de repairders helaas niets doen. Maar de Senseo wordt hartelijk in ontvangst genomen van de betreffende bezoeker, die hem doneert. Voor iemand die wel gecharmeerd is van padkoffie. En anders voor gebruik van onderdelen.

Meeste Senseo ’s gerepareerd
Van de ongeveer acht repairders hebben een paar een training voor vrijwilligers van Repair Cafés gevolgd, speciaal gericht op reparaties van de Senseo. Af en toe hangen drie, vier bij elkaar gestoken hoofden boven de ingewanden van een opengemaakte Senseo. De repairders die de training hebben gevolgd geven anderen aanwijzingen of tips. Als ze er desondanks niet uitkomen, wordt de Senseo-reparatiehandleiding opengeslagen. En anders weet Simon wel raad. Als lid van de werkgroep die de speciale training georganiseerd heeft en de reparatiehandleiding heeft geschreven, is hij één van de deskundigste repairders  van de middag. Hoe dan ook: dankzij het enthousiasme en de inspanning van alle repairders gaan de meeste Senseo-bezitters met een hersteld apparaat terug naar huis. De afvalberg is weer een aantal Senseo ’s bespaard gebleven.
Tussen de koffiepadapparaten door worden ook een strijkbout en een knijpkat met succes gerepareerd. Twee vloerlampen van De Wilg worden van een snoerschakelaar voorzien. De fietsenmaker heeft na het doorsmeren van een fietsslot alle tijd voor de krant en een kop koffie. Ouderwetse filterkoffie.

Ook op de volgende bijeenkomsten van Repair Café Utrecht-Oost en die van de andere Repair Cafés in Utrecht helpen we u graag bij de reparatie van uw Senseo. Of welk ander type koffie-apparaat dan ook!

Meer over november, landelijke Senseo-reparatiemaand