Veelgestelde vragen

  • Met wat voor spullen kan ik in een Repair Café terecht?

In het Repair Café kun je terecht met elektrische apparaten, textiel, meubels, serviesgoed, gebruiksvoorwerpen, fietsen (niet bij Repair Café Brauhaus!), speelgoed etc. Alles wat kapot is en wat je zelf per fiets of bus naar het Repair Café kunt vervoeren (dus geen koelkasten, vrieskisten, (af)wasmachines en dergelijke), is welkom en maakt kans op een geslaagde reparatie. Wil je zeker weten dat er voor jouw kapotte voorwerp een reparateur met specifieke kennis aanwezig is, neem dan contact op met de organisatoren van het Repair Café bij jou in de buurt. Vooral als het om computers, smartphones en tablets gaat, is het verstandig van tevoren te informeren of het Repair Café een deskundige voor deze apparaten heeft.
Een overzicht van alle Repair Cafés en hun contactgegevens vind je hier.

  • Kunnen jullie garanderen dat een reparatie slaagt? En heb ik daarna nog garantie?

De meeste spullen worden met succes gerepareerd, maar we kunnen niets garanderen. Na een succesvolle reparatie kunnen we je ook geen garantie bieden. Je kunt dus de pech hebben dat iets niet of slechts gedeeltelijk gerepareerd kan worden, of dat het kort na de reparatie weer kapot gaat.
Wil je vooraf zeker weten of er op de dag van jouw bezoek een reparateur met specifieke kennis aanwezig zal zijn, neem dan contact op met de organisatoren van het Repair Café van jouw keuze. Een overzicht van alle Repair Cafés vind je hier.

  • Wat kosten reparaties in het Repair Café?

We helpen je gratis, maar stellen een vrijwillige bijdrage zeer op prijs. Daar kunnen we dan weer benodigdheden voor het Repair Café van kopen, zoals gereedschap en lijm. Verder vragen we een kleine vergoeding voor onderdelen die we op voorraad hebben, zoals zekeringen, schakelaars, lampjes, batterijen (als blijkt dat die vervangen moeten worden). Sommige onderdelen moet je zelf in de winkel of via internet kopen.

  • Waar vind ik een Repair Café?

Op deze website vind je onder Locaties alle Repair Café-locaties van Utrecht. Als je op de locatie van jouw voorkeur klikt, zie je het adres, de reguliere openingstijden (check dit voor je bezoek in de agenda op de voorpagina; vooral rond feestdagen kunnen de openingstijden afwijken!) en contactgegevens.
Natuurlijk kun je ook Repair Cafés buiten de stad Utrecht bezoeken (bijvoorbeeld in Stichtse Vecht/Maarssen, Bilthoven/De Bilt, Zeist, Houten). Via de website repaircafe.org vind je adressen en openingstijden van alle Repair Cafés die bij het netwerk van de Stichting Repair Café International zijn aangesloten.

  • Wanneer is Repair Café Zuilen/Overvecht/Lunetten etc. weer open?

Op de kalender van deze website staat een overzicht met data en openingstijden van de Repair Cafés in Utrecht. Als je in de kalender op de naam van een Repair Café-locatie klikt, verschijnt de vermelding van het adres en eventuele bijzonderheden van het betreffende Repair Café, bijvoorbeeld of er fietsreparaties worden gedaan. 

 

  • Kan ik ook buiten de vermelde openingstijden langskomen?

Nee, Repair Cafés zijn niet dagelijks open. Het zijn buurtbijeenkomsten die alleen op bepaalde dagen en tijden worden georganiseerd. Kom je op andere momenten langs, dan zul je ter plaatse geen reparateurs aantreffen.

  • Moet ik me aanmelden als ik een Repair Café wil bezoeken? Kan ik een tijdstip afspreken?

Nee, voor een bezoek aan een Utrechts Repair Café hoef je je niet aan te melden. Je kunt ook geen tijdstip afspreken voor de reparatie van jouw artikel (zie ook de vraag hieronder).  Op de website staat beschreven hoe het werkt in een Repair Cafe.

  • Hoe lang duurt het voor je aan de beurt bent? En hoe lang duurt de reparatie?

Over wachttijden en reparatietijden valt niets te zeggen. Als er weinig bezoekers zijn en redelijk veel repairders, ben je snel aan de beurt. Maar het kan ook gebeuren dat je een half uur of langer op je beurt wacht. Je kunt de tijd doden door een babbeltje te maken met andere wachtenden, eventueel met een kopje koffie erbij (op eigen kosten). Of neem iets te lezen mee. Of kijk wat er allemaal in het Repair Café gebeurt.
En wat de duur van de reparaties betreft: het ene defect is in een paar tellen gevonden en bijna net zo snel verholpen. In een ander geval kost het de repairder misschien al 20 minuten om de oorzaak van het probleem te vinden en moet het echte repareren nog beginnen. Kortom, als je weinig tijd hebt, kun je beter een andere dag kiezen voor een bezoek aan het Repair Café.

  • Kan ik spullen achterlaten (en na de reparatie ophalen)?

Het is de bedoeling dat je samen met de repairder aan de slag gaat met jouw artikel. Dan ervaar je hoe je een reparatie aanpakt. Bovendien heeft de repairder misschien vragen aan jou tijdens de reparatie, bijvoorbeeld over het gebruik van het artikel.
Artikelen die uiteindelijk niet gerepareerd kunnen worden, moet je weer meenemen. Het Repair Café voert geen spullen af.

  • Kan ik jullie blij maken met spullen die ik niet meer gebruik? Of onderdelen? Of gereedschap?

Je kunt dit het beste rechtstreeks aan het betreffende Repair Café vragen. Contactgegevens vind je onder Locaties.

  • Komen jullie ook aan huis voor de reparatie van spullen die ik niet naar het Repair Café kan vervoeren, zoals mijn wasmachine of een zware leunstoel?

In principe niet. Het Repair Café is geen klussendienst, maar een ontmoetingsplaats waar mensen gezamenlijk hun spullen kunnen repareren. Je zou via de website nlvoorelkaar.nl een handige vrijwilliger kunnen zoeken voor reparaties bij jou thuis. Op de website repareer.com heb je de keuze tussen een professional (met commerciële tarieven) of iemand die toevallig handig is en de klus klaart tegen een niet-commercieel tarief of voor een lekkere taart.

  • Hoe zit het met aansprakelijkheid?

Alle repairders gaan voorzichtig met je spullen om. Toch bestaat er een kans dat er iets stuk gaat. Het Repair Café is hiervoor niet aansprakelijk.