Terwijl er in vier richtingen auto’s langs snellen of stilstaand voor een stoplicht de CO2-uitstoot op peil houden, staat er in het gebouwtje midden op het Westplein een groepje van vier of vijf personen paraat een positieve bijdrage te leveren aan het milieu. Het zijn de repairders van Repair Café Lombok, dat op deze zonovergoten zaterdag, 8 maart, zijn debuut maakt. Maar het blijft lang rustig in het zogenoemde Paviljoen pOp. pOp staat voor ‘pas Op de plaats’. Langs lopende voetgangers houden de pas er vooral in. Ook de meeste fietsers blijken een andere bestemming te hebben. Het eerste anderhalf uur stappen slechts een paar bezoekers het Repair Café in. Met onder meer een minikoelkastje en een koffiemachine. Organisator en gastvrouw Marij Nielen maakt zich nog geen zorgen over de opkomst. “Ik had niet veel bezoekers verwacht, deze eerste keer. Dit is ook een rare plek, midden op zo’n verkeersplein. Mensen lopen door op zo’n plein; ze komen niet kijken wat er in het gebouw te doen is. Maar zo kunnen we rustig opstarten”, zegt ze, terwijl ze kokend water opgiet voor “ambachtelijke slow koffie”. De warme voorjaarszon schijnt door de openstaande deur en de vele ramen naar binnen. Een aangenaam fusionmuziekje klinkt op de achtergrond. Het is goed toeven, in Paviljoen pOp. Drie repairders buigen zich samen met de eigenaar van de koffiemachine als een chirurgisch team over het kapotte apparaat. Een (nog) rustig Repair Café staat garant voor extra toewijding van de reparateurs! Maar gezien de drukte in de andere Repair Cafés zal het niet lang duren voordat ook in Paviljoen pOp de ene na de andere bezoeker met kapot spul het Repair Café in gaat. Elke tweede zaterdag van de maand is dat mogelijk van 14.00u tot 17.00u, op Westplein 1001.