20151114 RCZ bijna iedereen aan het werk IMG_8085 (1)Sinds oktober is Utrecht weer een Repair Café rijker: in Zuilen. Op 17 oktober gingen tien vrijwilligers van start in buurthuis De Beatrix in het Vorstelijk Complex. De repairders konden meteen aan het werk. Er kwamen twee fietsen en een tiental apparaten langs met hun eigenaren. Niet alles kon gerepareerd worden. Het binnenwerk van deze koffiemolen is gaar, sprak repairder Peter de Lannee na een grondige inspectie zijn deskundig oordeel uit. Ook een espresso-apparaat gaf wel weer brandende lampjes, maar geen pruttelende koffie meer.
Maar de meeste reparaties waren ronduit succesvol. En Alex de Lannee en Sjaak van den Hoff kregen na zeker een uur priegelen zelfs een ladyshave aan de praat die iedereen al had opgegeven. De eigenares, wiens fietsverlichting na afloop ook weer werkte, was er blij mee. Ze gaf na zoveel toewijding een vrijwillige bijdrage waar de fooienpot nu nog van nagloeit. Wat misschien nog wel het leukste was: na deze eerste ochtend hadden we er ook drie repairders bij! Eén van de nieuwe repairders, Gonny Stoel, haalde meteen maar de kringen uit het blad van een buurthuistafeltje.
Veel steun uit andere wijken
De vrijwilligers die het hebben opgezet, hadden geen van allen ervaring met een Repair Café. Dat was gelukkig geen enkel probleem, dankzij alle handige materialen van RC landelijk en de goede adviezen van repairder Jeroen Bosch (RC Leidsche Rijn). Tijdens de eerste repareerbijeenkomst zelf werden we ook in het zonnetje gezet door andere Utrechtse Repair Café’s. We kregen bezoek van Repair Café Utrecht-Oost, Repair Café Tuindorp en van het Utrechtse bestuurslid Martijn Leusink. Uit zijn handen ontvingen we ook een boek over de Repair Café’s. Van zoveel collegiale aandacht worden we heel blij!
Inmiddels is het tweede Repair Café Zuilen net achter de rug. Deze vond plaats op 14 november plaats in buurthuis Zuilen. Ook hier was een constante inloop van mensen. Een koffiezetapparaat, een Dyson stofzuiger, een haartrimmer en een blender vonden al in het eerste uur hun bestemming terug. Tussendoor namen de repairders ook een stoel en een klok uit de huiskamer van Buurthuis Zuilen onder handen. En dankzij vrijwilligers Nel en Gerald en de gastvrijheid van Ed en Cathalijne van Mekaar, was er ook veel ruimte voor gezellige praatjes en een lekkere bak koffie.
De komende Repair Café’s Zuilen zijn op 12 december (in de Beatrix) en 16 januari 2016 (buurthuis Zuilen).