Happy

???

Het is de hele maand Black Friday. Feestdag voor het consumentisme, jaarlijks dieptepunt voor het milieu. In deze periode komen veel mensen in de verleiding nieuwe spullen te kopen. Zonder dat ze die echt nodig hebben.

Zelfs kapotte spullen hoeven geen reden te zijn de jacht op Black Friday-aanbiedingen te openen. Plan een ‘groene’ zaterdag, zondag, dinsdag, woensdag of donderdag en bezoek één van de vele Repair Cafés in Utrecht. De handige vrijwilligers daar kunnen veel repareren. Ze leren je hoe je nieuw leven blaast in je kapotte stofzuiger, je radio weer aan de praat krijgt of knopen aan je overhemd zet.

Bijna alles wat je redelijk makkelijk vervoert pakken de reparateurs aan. Gratis! Een mooiere aanbieding is er niet (alhoewel de Repair Cafés een vrijwillige bijdrage op prijs stellen).


Kopen, kopen, kopen – en het milieu

Het fabriceren van nieuwe spullen kost veel grondstoffen en energie. Bovendien komt er CO2 bij vrij. Oók bij het recyclen van gebruikte spullen, óók bij het verwerken van afval. Nieuwe producten aanschaffen en (bruikbare) spullen die je al hebt weggooien, is daarom slecht voor het milieu. Door repareren kun je alles een langer leven. Ook het milieu!